see project description

Brock Environmental Center Classroom Addition

Virginia Beach, Virginia

The Brock Environmental Center is one of the most sustainable buildings in the world, having met the strict requirements of the Living Building Challenge and LEED Platinum certification. In fact, the BEC transcends LEED, achieving zero-net-CO2 emissions and zero waste leaving the site. With its solar panels and wind turbines, the BEC produces nearly twice as much energy as it uses.

Virginia Beach City Public Schools (VBCPS) approached the Chesapeake Bay Foundation (CBF) several years ago about hosting an innovative new concept at the existing BEC on the banks of the Lynnhaven River where it joins the Chesapeake Bay: a “Sustainable Classroom.”  Thanks to a generous donation from Macon and Joan Brock, the new classroom would be home for VBCPS’s Environmental Studies Program, provide additional meeting/event space for CBF, and create a model learning space for outdoor field education and partnership across the country.

The design team was tasked with complementing the existing BEC design in appearance, performance, and systems. To provide information and gain input on the classroom design, the architect and CBF hosted several community meetings and a charrette with high-school and university students on site at the start of the project. Their ideas and goals for the project guided every step.

A primary driver in the overall building design was the idea of the building as a bare-bones field research station. That manifested itself as having a robust indoor-outdoor connection that allowed the usable square footage to expand and contract based on the activities of the day. In coastal Virginia, a serious commitment to indoor-outdoor space means being comfortable with humidity. The interior of the building, and all of its materials, are dimensionally stable as they breathe through a range of temperature and humidity conditions.

The secondary driving force behind decisions was making the high-performance building technology accessible to average homeowners. The original building used high-tech strategies to become one of the first Net Zero buildings in the world with the intent of showing visitors that it could be done, but a common response turned out to be “but I can’t do that in my own home.” With the classroom, we very intentionally focused on a high-performance building envelope and reasonably efficient consumer-grade building systems supported by a simple photo-voltaic solar array.

The classroom was certified LEED Platinum in May 2022, and the complete BEC with the addition maintains Net Zero status. The $2.4 million classroom building contains the classroom, an office, two restrooms with composting toilets, a learning mezzanine, extensive exterior decking for outdoor education, and operable walls and windows for ventilation and daylighting. The addition is a separate building connected to the original BEC building with decking that runs along the southern-facing portion and an open-air breezeway.

The classroom itself is a learning tool for sustainable architecture and design. With the intention of being relevant to the average home-builder, the remainder of the classroom is built largely with the same dimensional lumber framing as a typical single-family home. The only high-performance oddities in the walls are mineral wool insulation and a fluid-applied air barrier. The mineral wool tolerates repeated humidity swings better than typical fiberglass batt insulation. A fluid-applied air barrier ensures better coverage and fewer seams than a typical house wrap. The roof is built with structural insulated panels (SIPs). This system allows for increased thermal value in the insulation over longer spans with fewer joints. The envelope system above the SIPs is a standard standing seam metal with high-temperature self-adhering underlayment. The exterior finish is predominantly the same stained cypress shiplap used on the original building. Metal panels, where used, are galvanized single-skin panels. All wood was responsibly harvested in compliance with the Forestry Stewardship Council’s requirements.

Salvaged materials took a unique approach. A social media campaign material came up empty, so it was time to seek other avenues. An internal window from the office to the classroom consists of a porthole from a 1950s-era buoy tender given to one of CBF’s directors nearly thirty years ago by his grandfather, a boat builder in Maryland.  The mezzanine floor is a salvaged vintage public school gym floor located via Craigslist. The stainless steel sink on the deck was incorrectly fabricated for a school project years ago and had sat in the general contractor’s warehouse collecting dust.

The classroom features a living wall that was a collaborative design effort between CBF, the architect, and a specialty living-wall designer. The “BioWall” is a living image of the Chesapeake Bay watershed—the bay, a bright and shining steel map; the landmass a variety of foliage that naturally filter air, remove pollutants, and reduce energy demand.

The new classroom addition needed to be a seamless extension of the original building while making a slightly modified statement: a new twist on the original recipe! The classroom needed to meet the same stringent environmental goals using similar systems and being compatibly integrated into the site. But the classroom’s outreach mission is a little different: the goal was to be accessible and connected to nature and the community in a more direct way. It is intended to serve as a field research station for students during the day then host guest lecturers or community meetings in the evening—all while sipping electricity, requiring minimal upkeep, and allowing for 100+ years of sea level rise.

USGBC Virginia 2022 Community Leaders Climate Champion Award

HRACRE (Hampton Roads Association for Commercial Real Estate) 2022 Design Award of Excellence, Best Sustainable Project

×

Choose Features:

Sort

Sort by:

View Selection