Barry Arts Building – Old Dominion University

The Consolidated Arts Project includes the Barry Arts Building and the James A. Hixon Studio Arts Building and Annex. The Barry Arts Building is a new 3-story, 39,000-SF facility located in the University Village. The new building includes two libraries: The Jean Outland Chrysler Library (reflecting permanent collections of the Chrysler Museum of Art) and the Elise Hofheimer Art Library. The collection of more than 112,000 rare and unique volumes, more than 50,000 monographs, and other materials relating to the history of art is regarded as one of the most significant art libraries in the South. The Barry Arts Building is also home to a variety of art studio and learning spaces as well as multiple departments of administrative offices. The Hixon Studio Arts Building is a 2-story, 26,000 SF new arts facility located adjacent to Barry Arts and was completed in the spring of 2015.

The Barry Arts Building won an HRACRE Award of Merit for Best Institutional/Public Building in 2015.

Sharp Academic Commons | Collegiate School

Our first project with Collegiate School: the Sharp Academic Commons. A one-story, 27,000 SF multi-use educational facility. This was a fast-tracked project with site work already under way when design began. Construction was completed in the summer of 2013.

The building is steel-framed, masonry veneer, and aluminum framed storefront with insulated glass. A visible sloped roof is clad in standing-seam metal. Interior functions include a library, café, interactive and collaborative classrooms, meeting rooms, and support spaces.

INIT North American Headquarters

This 70,000-SF building is divided by the three needs of its 70 employees: office/administration; lab/production; and warehouse space. INIT produces specialized electronics for mass transportation.

The 20,000-SF in office areas of the new facility are bright, airy, and colorful with an open-office plan and high ceilings. Large break rooms, mobile works stations, and classroom style meeting and training rooms provide opportunities for collaboration and casual gatherings. “The Hub” includes comfortable lounges, a kitchen area, and an adjoining outdoor patio. It has become a gathering place for both the office workers and the technicians in the lab and warehouse.

The 30,000-SF warehouse has four entrances: Two at grade level and two with loading dock height and dock levelers. The lab/production area is 20,000-SF and also includes locker rooms and production manager offices. The ground floor also includes a fitness center for all employees.

Jordan-Newby Library

New 28,000 SF, two-story building in Norfolk. The Jordan-Newby Library at Broad Creek includes administration offices; lobby, adult, young adult, and children’s collections areas; computer lab; meeting rooms; program room; display areas; study rooms; lounge; support spaces; and second-floor balcony with seating.

 The library design is open and inviting, offering a civic space that can be filled with the activity. The building offers as much transparency to the outside as possible so that the liveliness within is visible from the street.

The main structure is a quietly detailed metal box, preferring to let the masonry wall and glass lantern be the stars of the show. The large glass lantern is immediately understood as the primary element and logical entry point. It is large, open, and airy, providing daylight and a sense of connection to the outdoors even from deep inside the building.

Fire-Rescue Station 12

This new fire station is directly across from the existing station historic fire station that it replaces. Spaces include the main lobby and public entrance; apparatus bay; sleeping quarters; social spaces such as the physical fitness room, dining room, day room, kitchen, and associated support spaces.

The sleeping quarters provide separate, solitary spaces for each firefighter, a first for the City of Norfolk. Each room is identical with luxury vinyl floors, painted gypsum partitions, and operable windows. The corridors are wide and the path that connects the sleeping quarters with the apparatus bay is as straight as possible.

The spaces for the apparatus and for the firefighters are brick veneer and concrete masonry boxes with gently curving steel bar joist roofs arcing overhead. The transition space is clad in aluminum storefront. Large roof overhangs provide rain cover and solar control.

Gather Norfolk

Renovation and tenant improvements on two floors of a high-rise office building in downtown Norfolk. Spaces include offices for one to twelve people; conference rooms accommodating up to twenty; private breakout spaces; work cafe; and more.